A holokauszt 70. évfordulója alkalmából kétnapos megemlékezés tartanak Kolozsváron.

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház udvarán kialakított Emlékezés és Megbékélés Terének, valamint az Ártatlanság Emlékművének átadásán beszédet mondott Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára is. A rendezvény második napján nemzetközi tudományos értekezletre kerül sor.

Latorcai Csaba kiemelte, az emlékmű arra kell figyelmeztessen valamennyiünket, hogy a békesség útján járjunk és utasítsuk el a gyűlöletkeltés és az etnikai alapú ellenségeskedés minden formáját. Hangsúlyozta, „tiltakoznunk kell a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási megkülönböztetés ellen. A véleménynyilvánítás szabadságával, vagy bármely más szabadságjoggal akkor élünk helyesen, ha tiszteletben tartjuk a másik ember méltóságát.” Beszédében megemlékezett a kolozsvári embermentő, Járosi Andor evangélikus esperes hősiességéről is, aki a magnyitogorszki fogolytáborban halt meg 1944 karácsonyán.

Latorcai Csaba kitért arra is, hogy Magyarország Kormánya „az áldozatokra való emlékezés, a bűnök elítélése, az igazság kimondása és a megbékélés szolgálatának jegyében” 2013–14-ben több mint 10 milliárd forintot fordít a zsidó közösségek támogatására, a magyar zsidó örökség – különös tekintettel is a zsinagógák – megóvására, továbbá emlékhelyek és emlékközpontok létrehozására, működtetésére.

Az emlékművet Adorjáni Dezső Zoltán püspök áldotta meg. A megemlékezésen beszédet mondott Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes, Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, Dan Ben-Eliezer, Izrael romániai nagykövete, valamint Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke.