A magyar zsidóság deportálásának 70. évfordulójáról méltó módon megemlékezni - ez a cél vezérelte a Kormányt, amikor az 1005/2013. számú határozatával életre hívta a Magyar Holokauszt - 2014 Emlékbizottságot, mely a diplomácia, a történelmi egyházak, a civil szféra és a magyarországi zsidóság képviselőinek fórumaként készíti elő a 2014-es emlékévet.

A Kormány döntése értelmében az Emlékbizottságot Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár irányítja. A testület tevékenységét 2013. január 1-től 2014. december 31. napjáig végzi. Magyarország Kormánya felkéri a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete vezetőit, az „Az Élet Menete” Alapítvány kuratóriumának elnökét, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, a belügyminisztert, a közigazgatási és igazságügyi minisztert, a külügyminisztert, az emberi erőforrások miniszterét, és a honvédelmi minisztert, hogy vegyen részt az Emlékbizottság munkájában.

A Bizottság ülésének állandó meghívottja Őexcellenciája Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete, Őexcellenciája Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Őexcellenciája Dr. Matei Ion Hoffmann, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete, valamint Őexcellenciája Dr. Michael Zimmermann, az Osztrák Köztársaság magyarországi nagykövete.

A társadalom szélesebb képviseletét biztosítandó, meghívást kapott a Bizottságba a Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház egy-egy képviselője, valamint Prof. Dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora.

A Magyar Holokauszt - 2014 Emlékbizottság fejet hajt a magyarországi cigányság szenvedései, a roma holokauszt (phorraimos) áldozatai előtt is. Ebben a szellemben a cigányság képviseletének reprezentáns szerve, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, Farkas Flórián is meghívást kapott a Bizottság üléseire.