A Miniszterelnökség nyitott minden olyan téma megvitatására, amelyet a zsidó közösségek javasolnak a Zsidó Közösségi Kerekasztal következő ülésére, - mondta Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára szerdán az MTI-nek

Latorcai Csaba megerősítette: a tanácskozást - amely a tervek szerint nem lesz sajtónyilvános - szeptember 9-én, kedden 10 órakor tartják a Parlamentben.

A helyettes államtitkár emlékeztetett: Lázár János augusztus közepén kezdeményezte a Zsidó Közösségi Kerekasztal összehívását szeptemberre. A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor négy témára tett javaslatot, hogy azokról mindenképpen tárgyaljanak. Ezek között volt a holokauszt-túlélők szociális helyzetének rendezése, a holokauszt megjelenítése a köznevelésben, az antiszemitizmus monitoringozása, valamint a zsidó temetők kegyeleti és örökségvédelmi helyreállítása - fejtette ki.

A miniszter már akkor kérte Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnökét, hogy ha szükségesnek tartja, fogalmazzon meg további javaslatokat - idézte fel Latorcai Csaba, kijelentve, hogy a Miniszterelnökség minden olyan kérdés megtárgyalására nyitott, amely a hazai zsidó közélet szempontjából a zsidó közösségek szerint meghatározó.

Ennek megfelelően azok a témák, amelyeket zsidó szervezetek javasoltak - így a holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Háza projekt jövője, a zsidó szervezetek és a kormány oktatási együttműködésének továbbfejlesztése, a zsidó civil élet támogatása, valamint a progresszív zsidó egyházak kérdése -, ugyancsak megvitathatók lesznek a jövő keddi tanácskozáson - mondta a helyettes államtitkár.

Azt azonban megjegyezte, hogy az előbb említett ügyek között több olyan is van, amelyben az elmúlt időszakban - információi szerint - egyezség született. Ilyen például az oktatási együttműködés és a Sorsok Háza projektje, amelynél a megállapodás szerint figyelembe veszik a holokauszt nemzetközi szakértőinek észrevételeit - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy zsidó szervezetek a kerekasztal rendszeres összehívását kérik a kormánytól, Latorcai Csaba úgy reagált: "nyitott kapukat döngetnek".