A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház - a Radnóti-emlékév programjaihoz kapcsolódva - 2014. november 9-én mutatja be az Orpheusz nyomában című előadást.

A szövegkönyvet korabeli dokumentumok, Gyarmati Fanni naplójának részletei, a kortársak visszaemlékezései, Radnóti naplójának részletei valamint az exhumálása után a viharkabátjának zsebéből előkerült notesz versei alkotják. A tömegsírból feltámadt versek különleges rangra emelkedtek a 20. század kultúrájában: nem csupán szépségük, kivételes látókörük és mesteri kompozíciójuk miatt, hanem amiatt is, hogy a történelem egyik legbrutálisabb tömeggyilkosságának dokumentumai.

Az előadás a színházművészet, a tánc és a zeneművészet eszközeit felhasználva - 2 színművész, 2 táncművész és egy 5 fős zenekar, a Quintia együttes közreműködésével - egy komplex színházi forma segítségével mutatja be Radnótinak a holokauszt előérzetében fogant költeményeit, a munkásságában és költői örökségében rejlő drámai- színpadi lehetőséget.

A darab a Magyar Holokauszt-emlékév 2014 pályázaton nyert támogatásból, a színház saját forrásaiból valamint a Rákóczi Alapítvány támogatásából valósulhat meg.

Az előadás egyedi jellegének köszönhetően könnyen beilleszthető iskolák és oktatási központok irodalomóráinak menetébe. Jó szívvel ajánljuk befogadó színházak, művelődési házak, kultúrközpontok műsorába, művészeti fesztiválok repertoárjába.

Bővebb tájékoztatás az előadásról a következő elérhetőségeken kapható: 06/25/402-598, OcBuCULSZsInbal4EMl1c3plcnZlemVzQGJhcnRva3N6aW5oYXouaHU=

További előadások:   november 9 – 16- 24 , december 1 – 7.
Az előadások kezdési időpontja : 19 óra


Szereplők:

Nő: KEREKES ÉVA (Jászai Mari-díjas, Érdemes művész)
Férfi: CSADI ZOLTÁN
Táncművész: JAKLICS LILIÁNA, KÁRPÁT ATTILA
QUINTIA ZENEKAR


„Ha valóban van még elvégezni való munkám itt, nem pusztulhatok el. S ha elpusztulok, akkor nem volt már értelme annak, hogy éljek. A nagy életművek mind ezt bizonyítják... és ahogy születtem, - mert születtem valamire, különben miért lett volna az áldozat.”    Radnóti Miklós