Az erőszakra nemet kell mondani, azt vissza kell utasítani, arra senki nem adhat felhatalmazást, nem lehet rá elfogadható magyarázat!

A Roma Holokauszt Nemzetközi Emléknapján az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága kegyelettel adózik a második világháború roma áldozatai előtt.

1944. augusztus 2-án egyetlen éjszaka alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg az Auschwitz-birkenaui haláltáborban. A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának 1972-es határozata alapján augusztus 2-a a Roma Holokauszt Nemzetközi Emléknapja. Ezen a napon a második világháború alatt Európa-szerte tízezrével meggyilkolt szintikre és romákra emlékezünk, ahogy ők nevezik: az elpusztításra, a Pharraimosra.

A Roma Holokauszt az egész emberiség ellen elkövetett bűn, a rémtettre ma sincs, és soha nem is lesz elfogadható magyarázat. A nyomasztó örökséget az emlékezés felelősségével mi, a mai generációk hordozzuk. A Roma Holokauszt nem csak a romák ügye, hanem közös ügy, az országé, Európáé és a világé.

Feladatunknak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet a romák 2. világháború előtti és közbeni tragikus meghurcoltatására, a vészkorszakban velük szemben történt szégyenteljes, emberellenes eseményekre annak érdekében, hogy soha többé ne történhessenek hasonló események. Fontos tudnunk azt is, hogy tragédiájuk nem a haláltáborokkal, hanem az őket és szenvedésüket körülvevő közönnyel kezdődött.

A nemzetközi és országos megemlékezőkhöz csatlakozva az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetői, Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára július 31-én a Holokauszt Emlékközpontban emlékkoncerten, Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár augusztus 2-án Auschwitz-Birkenauban nemzetközi megemlékezésen vett részt.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Czibere Károly a Roma Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából és a kislétai romagyilkosság évfordulóján a Sant’ Egidio Közösség szervezésében tartott istentiszteleten vesz részt a budapesti Jézus szíve templomban.

Szenvedéseik és elvesztésük fájdalmában osztozunk.