A zsidó-keresztény együttműködésről, a közös gyökerekről, valamint a közös kihívásokról tartott előadást Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára Gyöngyösön, „A Béke gondolata Ábrahám örököseinél” című konferencián.

A helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy még a témával foglalkozó kutatók számár is újdonsággal hat a zsidó és a keresztény vallás szoros kapcsolata és az a háttér, amelyet a zsidó vallás biztosított a kereszténységnek. Felhívta arra a figyelmet, hogy sok a közös vonás a zsidó vallás és a kereszténység között, de ez alapján nem szabad a két vallást egybemosni, hiszen a különbségek eltüntetésével épp a lényeg vész el. Hangsúlyozta: remélhetőleg mostanra megérettünk arra, hogy a két vallás közötti különbség elfogadásával, kölcsönös tiszteletével közeledjünk egymáshoz, működjünk együtt és folytassunk párbeszédet.

A 20. századi zsidóüldözés borzalmai, a holokauszt viszont talán végképp ráébresztett mindenkit az együttműködés és kölcsönös tisztelet fontosságára. 2000 tavaszán II. János Pál pápa páratlan értékű történelmi gesztussal bocsánatot kért Istentől és megvallotta a zsidó néppel szemben elkövetett vétkeket, elkötelezve magát a valódi testvérisség kialakítása mellett a „szövetség népével”.

Dr. Latorcai Csaba kiemelte, hogy a holokauszt katasztrófája, majd a szocializmus ateista rendszere történelmi cenzúrát iktatott be a 20. századba. Folytatni és fejleszteni kell a különböző történelmű és hagyományú közösségek kapcsolatát. A különböző felekezetek együttes munkálkodása megtapasztalható akár a vallási diszkrimináció elleni fellépésekben, vagy akár azokon a megbeszéléseken is, amelyeken az egyházak, vallási szervezetek a Kormánnyal szemben tárgyalnak, például a közfeladat-átvállalások finanszírozása tekintetében. Céljaik, érveik azonosak, így külső szereplők felé együttesen fellépve, közösen gondolkodva hatékonyabban tudnak eljárni.